De Lievensmissie

Deze blog bevat nieuws over de Lievensmissie in Ranchi (India) en de voorbereiding van een inleefreis van 24 leerlingen in december 2017 naar Ranchi. Het Klein Seminarie steunt er 5 onderwijsprojecten.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Recente reacties

Berichtenarchief

Categorieën

Dharavi Slum Innovation Project 

Met een klein lunchpakketje bij de hand vertrekken we om 12u uit YMCA Central (de Young Men Christian Association was er eerder dan het liedje) richting Dharavi. Onderweg raken we verstrikt in het helse verkeer dat op zijn minst ook een aanslag is op je zintuigen. Veel kleuren (ook veel kleur grijsheid en grauwheid), veel geuren, warmte en vochtigheid (het is ondertussen 30gr geworden) en onverwachte geluiden (het toeteren is hier een plaag).

We maken een fotostop bij wat op Google Maps als toeristische trekpleister wordt omschreven: Dhobi Ghats. Hier kan je je was laten doen… Vanaf de brug zie je stenen kuipen, vaten met “loge” en zich in het zweet werkende mensen. Hier wordt de grote was gedaan! Op de daken van de gammele werkplaatsen hangen duizenden lakens te zonnen. Witter dan wit… Duizend handwasje… omdat het kan (4 euro per dag lijkt nog een fijn loon in Mumbai).

We ploeteren verder door het verkeer en rijden langs de spoorlijn die naar het noorden loopt… Dit is de drukste forenzenlijn van de stad… Wagondeuren open… De passagiers lijken uit de trein te zullen vallen, want ze zijn net niet gestapeld… Massavervoer in te kleine compartimenten.

In Dharavi worden we door jong volk opgewacht bij het St. Xavier’s Institute for Engineering. Het zijn één voor één kinderen uit de Slum, maar ze willen vooruit. Dharavi wordt opgeschreven als een Slum en maakt die omschrijving gemakkelijk waar. Eén puinhoop (al lijkt er toch wat orde in te zitten) die gekneld zit tussen de spoorlijn en een ander stadsdeel… Wat moet je dan? Boven elkaar gaan wonen in petieterige hokjes… Je moet bij de buren langs om je eigen onderkomen te bereiken. Alsof dat nog niet genoeg is, wordt hier ook nog eens afval gesorteerd (denk aan het sorteren en versnipperen van plastiek, metalen olieblikken versnijden, autobumpers sorteren,…). Het is eigenlijk een grote (georganiseerde) puinhoop, met ertussenin winkels en bakkerijen die per dag nog eens 40kg broodjes produceren (24/7). Hier wonen de arbeiders boven hun atelier. Het vuil komt van overal ter wereld – het is graag aangeboden want de lonen zijn hier afschuwelijk laag. En misschien sterf je hier ook nog vroeg als je veel verfblikken moet proper schrapen of plastiek moet smelten.

Het innovation project zet, onder leiding van Nawneet, in op onderwijs en empowerment. Onze leerlingen moeten toegeven dat ze daar in de discussieworkshop veel van merkten (ze gaven ook toe dat ze goede leerkrachten hebben). Indische kinderen vinden hier dat de overheid veel beter onderwijs moet aanbieden, corruptie moet tegengaan en moet bouwen aan een open-minded toekomst voor jongeren in India. Nawneet vraagt door – wij weten de antwoorden meestal niet zo goed.

Buiten sorteert Dharavi onverstoorbaar verder, een jongen put water uit een ton, zeept zich in en spoelt zich fier af… Een ander gaat duidelijk niet naar school en slentert wat langs de straat… drie jonge jongetjes trekken een kar met hout aan… Mumbai en echte het leven… Dharavi achtervolgt ons. 

4 comments to Dharavi Slum Innovation Project 

 • Greet Boussauw

  Bedankt voor de veelzeggende foto’s!
  Zou ik de enige zijn die ongeveer 100 x dag naar deze blog kijkt? ? Zo heb ik precies het gevoel een beetje mee te reizen….
  Geniet ervan!!!

 • Kathleen

  Als het een geruststelling kan zijn voor je, onze refresh knop werd nog nooit zoveel gebruikt… steeds denkend:”zou er al terug wat nieuws zijn, of een foto…???” …en ja, Gabrielle, we zagen je reeds!!!!Bedankt fotografen,schrijvers en begeleiders!

 • Gillis Rosette

  Heel erg bedankt voor die duidelijke foto’s, zo ben ik ook een beetje op reis in India.
  Meermaals bezoek ik de site om opnieuw te bekijken.
  Genieten…..

 • Julia Dillen

  Deze foto’s laten ons een land zien waar nog zoveel armoede is. Ik vind het positief dat deze studenten ook eens kennismaken met een regio waar niet iedereen leeft in luxe zoals wij hier in België. Hopelijk gaan deze jongens en meisjes er later iets positief mee doen en proberen om deze mensen een betere wereld te schenken.